Якщо ви вирішили зайнятися йогою під враженням оповідань знайомих чи телепередач, то перш ніж поспішати до зали, де збираються ваші майбутні однодумці, корисним буде розібратися в тому, що являє собою йога. Чи не плутаєте ви її з ще одним видом фітнесу або технікою порятунку від зайвої ваги? Адже, погодьтеся, не зовсім обдумано розпочинатиме захід, який, можливо, займе у вас роки або навіть десятиліття, не маючи чіткого уявлення про нього.

Яким видом йоги займатися?

Попереднім кроком перед відвідуванням заняття має стати засвоєння теоретичного багажу знань, пов'язаних із йогою. Це потрібно ще й для того, щоб правильно вибрати стиль, який практикує група, з якою ви маєте намір удосконалюватись надалі. Від цього залежатиме дуже багато: термінологія, філософія, вчителі та проміжні цілі, які ви ставитимете перед собою. Коротко позначимо, що в йозі з моменту її виникнення і до наших днів існує чотири головні гілки: Хатха-йога, Бхакті-йога, Джняна-йога та Карма-йога. Усі стародавні та сучасні стилі відносяться до однієї з цих груп. У хатха-йозі мети досягаються через виконання дихальних вправ (пранаям), особливих поз тіла (асан), мудрий та медитацій. При заняттях джняна-йогою ("раджа-йогою") акцент робиться на особливих медіаціях і різних медитативних вправах. У групах бхакті-йоги від учнів вимагають повної відданості найвищої мети (Просвітлінню), яка досягається через тотальне поглинання цією метою. І, нарешті, в карма-йозі від тих, хто займається, потрібно вчинення дій без бажання певного результату (безкорисливо і безцільно).

Який одяг вибрати для йоги?

Вважається, що при заняттях йогою одяг повинен облягати тіло, але при цьому не обмежувати рухів. Зважаючи на те, що асани можуть бути дуже різноманітними, не зовсім буде зручним, коли при виконанні "берізки» майка опиниться на підборідді. Хорошим варіантом для дівчат і жінок вважаються укорочені лосини або не дуже широкі трикотажні штани (або «Неопренові штани»). У той же час, спортивні штани будуть не зовсім зручними. Верхню частину одягу для занять йогою у дівчат можуть представляти топ або футболка, що облягає. Від майок із зав'язками на шиї краще відмовитися. Загалом одяг для йоги повинен відображати контури тіла, щоб інструктору було зрозуміло, чи правильно виконується асана. Крім того, на одязі не повинно бути гудзиків, блискавок та застібок, які можуть давити чи заважати.

 

Чи потрібен килимок для йоги?

На початковому етапі для занять йогою цілком підійде звичайний килимок для фітнесу (такий, як «Килимок для фітнесу 180*60*1,3 см») або невелика ковдра. Якщо ви зрозумієте, що для вас йога – надовго, то варто придбати спеціальний йога-мат (один з варіантів – « Мат для тренувань, йоги 4 мм»). Його перевагами є те, що такий килимок не ковзає і забезпечує гарне зчеплення рук та ніг зі своєю поверхнею. Йога-мат позбавить додаткових проблем під час виконання асан – таких як «ковзні долоні» або біль у колінах при зіткненні зі статтю.

Як харчуватися під час занять йогою?

Харчування новачків, які тільки починають займатися йогою, нічим особливо не відрізняється від «здорового харчування», в якому враховуються принципи сучасної дієтології. Надалі харчування буде будуватися на принципах йоги, які спрямовані на те, щоб надати гнучкість та легкість тілу, забезпечити концентрацію розуму та успіх у пранаямі. Крім того, таке харчування допоможе уникнути травм суглобів та інших тканин тіла, а також швидко відновлювати сили та м'язи.

Як уникнути травм на тренуваннях

Кожен тренування має передувати розминка: розігріваючи тіло, ви забезпечите безпечну і глибшу практику. Надалі під час заняття слід уникати різких рухів, оскільки єдина річ, яка потребує напруги в йозі. це контроль уваги. Крім того, не варто виконувати асани «на автоматі» - це слід робити усвідомлено, не допускаючи в жодному разі больових відчуттів. Дихати потрібно спокійно і глибоко, витягаючи з вдихом хребет, а з видихом розслабляючись і поглиблюючи асану. Особливу увагу слід приділити спині: не варто її зламувати » під час виконання різних рухів (наприклад, дотягнутися до стоп). За відсутності розтяжки не потрібно прагнути одразу досягти ідеального становища: регулярні практики допоможуть зробити це з часом. Ще один момент: потрібно обов'язково прислуховуватись до сигналів свого тіла. Не варто дивитися на інші – краще сконцентруватися на власних відчуттях та насолоджуватися практикою. У цьому випадку заняття йогою напевно принесуть користь та задоволення.