Кардіотренажерами називають пристрої для занять спортом, які імітують рух людини – їзду велосипедом, біг, веслування, ходьбу на лижах, інші. Які ж тренажери допоможуть тримати себе у формі, не вдаючись до виснажливих дієт? Більшість спортивних медиків рекомендують при виборі кардіотренажера керувати тим, яка кількість м'язів буде задіяна в процесі заняття на ньому, а також на інтенсивність заняття: чим глибше дихання, тим більше кисню отримає організм. А активне насичення киснем допомагає спалювати » зайвих жирових відкладень.

 

Бігові доріжки

Виходячи з наведених вище аргументів, найефективнішим і затребуваним кардіотренажером можна вважати бігову доріжку вважається. Під час заняття на ній задіюється максимальна кількість м'язів за досить глибокого дихання. Більшість сучасних доріжок мають кілька програм, перемикання яких дозволить варіювати навантаження, переходячи з пішої прогулянки на спортивну ходьбу або швидкий біг. При цьому розумний комп'ютер бігових доріжок допомагає вести зворотний відлік відстані, калорій та проведеного на доріжці часу. Ще одна перевага доріжок – вони легко складаються і не займають багато місця для зберігання.

 

Степери

Поряд із доріжками популярні при заняттях у домашніх умовах та степери. На цьому тренажері імітується ходьба сходами (підйом сходами на 10-й поверх без ліфта). Так як амплітуда рухів не є надто широкою (і задіюється обмежена кількість м'язів), то і дихання навряд чи буде глибоким. Відповідно, для видалення зайвих кілограм доведеться займатися надто тривалий час.

 

Велотренажер

Набагато більший ефект принесе фізична активність на велотренажері: завдяки йому зміцняться гомілки, сідниці та стегна, які часто виступають у ролі «проблемних зон». Також підвищиться витривалість дихальної та серцево-судинної систем. Багато хто цінує велотренажери за додатковий комфорт, який вони надають: під час «їзди» можна читати книгу, говорити телефоном чи слухати музику. Але оскільки тренування проходять у сидячому положенні, вибирати велотренажер при надмірній вазі навряд чи можна рекомендувати.

 

Еліпсоїд

Даний вид кардіотренажерів вважається трохи менш ефективним, ніж бігова доріжка, так як дихання під час занять не таке глибоке. Заняття на еліпсоїді імітують ходьбу на лижах, під час яких спалюються калорії, зміцнюються м'язи ніг та сідниць, покращується робота серцево-судинної системи. До того ж сам характер тренувань на еліпсоїді вважається безпечнішим для суглобів. З цієї причини вони є чудовим варіантом для людей середнього та старшого віку.

 

 

Орбітреки

Ще один вид кардіотренажерів – орбітреки, які вважаються одним з різновидів еліпсоїдів. Заняття на орбітреці дозволяють одночасно давати навантаження на м'язи рук і ніг. При цьому ноги, що займається, рухаються по траєкторії, що допомагає значною мірою знизити навантаження на суглоби. Регулярні тренування на орбітреці дозволяють позбутися зайвої ваги, розвивати серцево-судинну систему та легені. Крім того, безшумна робота орбітрека дозволяє поєднувати заняття із переглядом телепрограм, прослуховуванням музики.

 

Скакалки

І, нарешті, найпростішим кардіотренажером є звична та знайома всім скакалка! Регулярні тренування з нею сприяють розвитку спритності, рухливості та координації рухів, нормалізації роботи кишечника, формуванню гарної постави. За підрахунками вчених, десять хвилин стрибків на скакалці можна порівняти з 30-хвилинною пробіжкою або з 12-хвилинним сеансом плавання. Скакалка – відмінний тренажер для стегон, преса, м'язів ніг, ефективний засіб позбавлення від целюліту.

Сподіваємося, наведені в статті рекомендації дозволять легко вибрати кардіотренажер, який допоможе розвинути потрібну групу м'язів і покращити загальний стан організму.