Надувний човен є відмінним рішенням для любителів риболовлі та сімейних прогулянок на воді, які не мають достатньо місця для зберігання суденця взимку та не бажають піклуватися про оренду трейлера перед настанням сезону відпусток. На відміну від стаціонарних водоплавних засобів, надувний човен можна доставити до берега навіть у багажнику автомобіля, наповнити повітрям, і, не відчуваючи більше жодних труднощів, насолоджуватися повноцінним відпочинком.

 

Вибір надувного човна, виходячи з типу тканини

 

Однією з найважливіших критеріїв вибору надувних човнів є матеріал виготовлення. Основних матеріалів два: тканини, покриті хіпалоном та поліхлорвінілом (ПХВ). Хіпалон відрізняється тим, що може бути використаний як гідроізоляційне покриття, для виготовлення оболонок кабелів і т.д. завдяки своїй стійкості до дії високих температур, озону, машинних масел, бензину. У той самий час хіпалон вважається недостатньо міцним. Тому останнім часом все більшої популярності набувають синтетичні тканини, вкриті поліхронвінілом (ПВХ). Вони виконують роль несучої основи і виготовляються з поліестеру або нейлону. така комбінація надає тканині стійкості до протирання та особливої ​​міцності. У той же час цей тип тканин більш схильний до дії бензину, хімікатів, високих температур.

Вибір типу надувного човна

 

Існує кілька видів конструкцій надувних човнів. Один з найбільш поширених – шлюпка. Так називають невеликий надувний човен із навісним транцем. Вона призначена для ходіння веслами або під легким мотором. Шлюпка підходить ідеально для одного-двох людей, що подорожують на невеликі відстані (рибалка, фотохота тощо). На відміну від нього спортивний надувний човен(такий, як« ;Весельний човен В-249 (зелений)) забезпечений міцним транцем (плоскою кормовою частиною зі склопластику або дерева), палубою, гнучким (надувним) або жорстким (дерев'яним) кілем. Підлога такого човна зазвичай виготовляється з композитних матеріалів, алюмінію чи склопластику. Човни цього типу призначені для ходіння під веслами, але найчастіше ними встановлюється мотор. Такі човни використовують люди, які віддають перевагу тривалим походам по воді або досліджують акваторії, недоступні для великих суден. Ще один популярний тип надувних човнів – ndash; з днищем Roll Up (приклад -« ;Надувний човен Energy M-370» ). Незважаючи на наявність твердого транця, такі човни скочуються разом із підлогою. Наявність гнучкого кіля дозволяє використовувати човни цього для ходіння на веслах, під вітрилами чи з навісним мотором. У той же час надувні човни з гнучкою палубою Air Deck забезпечуються жорстким транцем і палубою, яка може бути знімною або незнімною надувною. Перевагами таких човнів є легша вага порівняно з іншими типами човнів. Тому вони вважаються найкращими для поодинокого або сімейного відпочинку на воді вага, особливо в тих випадках, коли не доводиться розраховувати на сторонню допомогу при витягуванні човна з води. І, нарешті, човни з жорстким накладним днищем (так звані RIB-човни ») являють собою тип надувного водного транспорту, в якому поєднується непотоплюваність надувних суден і жорсткість звичайних засобів пересування по водній поверхні. У RIB-човнів надувні та гнучкі труби, а також жорсткий кіль із алюмінію або склопластику. Деякі човни цього обладнаються рубками управління, сидіннями і навіть душовими кабінками. Недоліками RIB-човнів вважається те, що вони не можуть повністю здуватися « і згортатися, тому для їх зберігання таких човнів набагато більше місця, а для перевезення – ndash; додатковий транспорт.

Такі, коротко, критерії вибору надувних човнів. Сподіваємося, наведені у статті поради допоможуть любителям риболовлі та подорожей на водній гладі зробити правильний вибір потрібного надувного човна перед настанням відпускного сезону!