«Боксерські лапи» - Це тренувальний снаряд у вигляді овальних подушок, який допомагає боксерам відпрацьовувати удари. Зазвичай лапи виготовляються зі шкіри або шкірозамінника і обов'язково оснащуються кріпленням для рук. Одягаючи лапи собі на руки, тренер або спаринг-партнер боксера застосовує їх як мішеню.

Оскільки тренування за допомогою лап довели свою ефективність, їх почали застосовувати не лише в боксі, а й практично у всіх видах єдиноборств. Щоб спортсменам було зручніше цілитися, у центрі лап зображується біле коло – він символізує мету. Багато спортсменів вважають, що лапи ефективніші, ніж традиційна груша, тому що дозволяють зімітувати повноцінний, майже справжній бій. А ці цілі навряд можна досягти за допомогою боксерського мішка.

 

У спарингу за допомогою лап можна відпрацьовувати реакцію на поразку і на «Боксерські лапи» - Це тренувальний снаряд у вигляді овальних подушок, який допомагає боксерам відпрацьовувати удари. Зазвичай лапи виготовляються зі шкіри або шкірозамінника і обов'язково оснащуються кріпленням для рук. Одягаючи лапи собі на руки, тренер або спаринг-партнер боксера застосовує їх як мішеню.

 

Оскільки тренування за допомогою лап довели свою ефективність, їх почали застосовувати не лише в боксі, а й практично у всіх видах єдиноборств. Щоб спортсменам було зручніше цілитися, у центрі лап зображується біле коло – він символізує мету. Багато спортсменів вважають, що лапи ефективніші, ніж традиційна груша, тому що дозволяють зімітувати повноцінний, майже справжній бій. А ці цілі навряд можна досягти за допомогою боксерського мішка.

Стрічний удар. Застосовуючи лапи, новачок звикає до високого темпу ударів, і навіть до ходьбі з ударами. Крім того, на відміну від величезної груші, лапи більш мобільні, їх можна без проблем захопити в поїздку та на змагання, і виймати у випадках, коли поряд перебуватиме відповідний напарник. У той же час грушу треба перевозити в сумці значних розмірів, а для її фіксації потрібен спеціальний гак.

 

Види лап

 

Сучасний ринок спортивних товарів пропонує кілька видів лап. Насамперед – «прямі». Вони одягаються на руку для відпрацювання напарником ударів ніг та рук і мають рівну поверхню. Сама собою лапа виготовляється у формі овалу. Матеріалом для неї зазвичай виступає шкіра, як наповнювач використовується пінополіуретан. Він досить твердий, тому працювати з такою лапою потрібно обов'язково у рукавичках.

Також популярні «гнуті» лапи – їх увігнута або опукла форма допомагає відточувати швидкість ударів, а також різного виду аперкотів. На відміну від прямих, ці лапи мають менший розмір та зручніше сидять на руці. Наповнювачем у них також є пінополіуретан. Недоліком «гнутих» лап вважається, що вони не зовсім ефективні при відпрацюванні прямих ударів.

Третій вид лап – «універсальні». Зовні вони представляють щось середнє між вигнутими та прямими лапами і зазвичай оснащуються посиленою подушкою.

І, нарешті, четвертий вид лап – «маківара». Таким терміном позначають величезну боксерську лапу, яка фіксується на передпліччі та служить для відпрацювання ударів ногами.

Крім названих існує ще кілька видів лап («хлопушка», «велика пряма лапа» і т.д.), але вони призначені в основному для східних єдиноборств – для вдосконалення та відпрацювання ударів ліктями, колінами та ногами.

 

Як вибирати боксерські лапи

 

Якими мають бути лапи? Насамперед – міцними, м'якими та легкими. З цією метою їх внутрішню поверхню наповнюють пінополіетиленом, пінополіуретаном, кінським волоссям або повстю. Приміряючи лапи, потрібно звернути увагу, щоб вони зручно закріплювалися на долонях. Це дозволить уберегти руки тренера чи спаринг-партнера від травм. Крім того, кулька в центрі рукавички повинна відмінно утримуватися, а обробка всередині кожної з лап повинна легко приймати удар і бути ергономічною. Іншими словами, руці в лапі має бути зручно відбивати як прості, так і сильні удари.

 

Види тренувань з лапами

 

Під час тренувань спаринг-партнер або тренер одягає на кожну руку по одній лапі і пропонує боксеру (кік-боксеру і т.д.) робити удари по них під різними кутами в русі. При цьому лапи повинні знаходитися поряд з тренером і порівняно близько одна від одної. Удари по лапах наносяться лише у рукавичках.

 

За допомогою лап спортсмени можуть опрацьовувати швидкість, силу та точність ударів, техніку ударів, комбінації захисту та нападу, вихід з атаки та вхід до неї, перехід у контратаку та способи захисту від неї.

 

На початковому етапі навчання лапи допомагають новачкові швидше освоїти переміщення по рингу в поєднанні з ударами і захистом. Застосовують їх зазвичай після закінчення тренування. Запропонувавши спортсмену виконати найпростіші пересування, тренер стежить за тим, щоб бойові рухи та їх поєднання виконувались правильно, щоб він стежив за страховкою та захистом, правильно розподіляв вагу власного тіла та дотримувався необхідної дистанції. Надалі лапи застосовуються для руху «вперед-назад» з різною швидкістю. Спортсмен намагається пересуватися за тренером, завдаючи ударів по лівій лапі. Так само виконується вправа «в сторони і по колу». Обидві названі вправи хороші щодо атакуючого, і навіть контратакующего прямого удару лівою рукою в голову. З їхньою допомогою боксер вчиться тримати рівновагу, легко пересуватися, завдавати ударів. Також лапи хороші для відпрацювання бічних ударів, правих та лівих, ударів знизу.

 

Загалом вважається, що «робота на лапах» незамінна під час підготовки до різних поєдинків і змагань: якщо тренеру відомий майбутній суперник боксера, він може відтворити його манеру бою чи відпрацювати різні тактики поєдинку на рингу. Особливо лапи будуть при підготовці до виходу на ринг після шульги, у ряді інших випадків. Багато професіоналів упевнені, що без лап неможливо досягти вражаючих результатів та стати боксером високого класу.