У питанні купівлі велосипеда, який буде вірою та правдою служити своєму господареві тривалий час, найголовнішим завданням є правильне визначення цілей, для яких він потрібен. Якщо у ваших планах швидка їзда хорошими дорогами, то найкращим вибором стане шосейна модель, для неквапливого катання по місту – міська, для поїздки заміськими околицями знадобиться гірський байк (приклад - «Велосипед SKD 26" Optimabikes THOR AM DD рама-17"), а для всіляких трюків – спеціальна низька модель (ВМХ). У випадку, якщо ви маєте намір поєднувати поїздки бездоріжжям і асфальтом, то найкращим вибором стане «гібрид», в якому поєднані кращі властивості міської та гірської моделі.

Якими мають бути основні вузли велосипеда

Залежно від мети поїздок підбираємо всі деталі майбутнього велосипеда, порівнюючи їх у різних моделей. Насамперед – кермо. Для швидкісної їзди краще зупинитися на вигнутому, для комфортної посадки – ; на вертикальному.

Другий, не менш важливий елемент – рамки. Для швидкісної їзди та виконання маневрів найкраще підійде легка (наприклад, алюмінієва), для поїздок по місту – менш дорога «важка» (Зі сталі). Крім матеріалу рами поділяються на «жіночі» (відкриті) та чоловічі (закриті).

Наступний важливий елемент «залізного друга» - виделка. Для рівних поверхонь більше підійде жорстка, для перетнутої місцевості – амортизаційна, що має хід від сорока до вісімдесяти міліметрів (як у моделі Велосипед SKD 26" Optimabikes THOR AM DD рама-17 "Al біло-зелений. 2015). Чим більше це число, тим крутіші схили зможе підкорювати велосипед.

Не менш важлива деталь – сідло. Найкращим вважається сідло зі шкіри – воно «дихає» та враховує анатомічні деталі велосипедиста. Єдиний його недолік – висока вартість. Тому на моделях середнього та нижнього цінових сегментів застосовується сідло зі шкірозамінника, пінопропілену, еластомеру та інших синтетичних матеріалів.

Також важливим елементом велосипеда є перемикач передач (швидкостей). Вони зустрічаються двох видів – важількові (тригерні) та у вигляді обертального механізму на кермі (грипшифт). Перемикачі першого виду вважаються надійнішими.

Ще один важливий компонент веломашин – гальма. Зустрічаються вони ободного типу (v-brake) та дискового. Перші відрізняє меншу вагу та простота обслуговування. Другі вважаються більш надійними та ефективними, оскільки менш схильні до впливу погоди (такими оснащена модель«SKD 29" OPTIMABIKES ELITE AM».

Наступний важливий компонент – покришки. При їзді бездоріжжям вони повинні бути потовщеними, з глибоким протектором. На асфальті можна успішно використовувати дрібніший малюнок протектора. Кращим рішенням можна вважати універсальні покришки, які мають дрібний малюнок в центрі і «шипування» з боків – на них можна їздити як вулицями, так і парком.

І, нарешті, каретка. До неї головна вимога – ndash; захищеність від води та бруду, які можуть значно погіршити їзду на велосипеді.

 

Додаткове обладнання

 

Досвід показує, що для комфортної їзди, особливо на далекі відстані, одного велосипеда недостатньо. Так як ніхто не може бути застрахований від падінь та інших непередбачених ситуацій, то при покупці велосипеда потрібно передбачити захисні та корисні аксесуари. Насамперед – шолом, який захистить велосипедиста від прямих ударів. Також зовсім не зайвою буде підсідельна сумка, в якій мають розміститися гайкові ключі, запасна камера та латки з клеєм. Для їзди вночі знадобляться фара та ліхтар, при їзді на далекі відстані – фляга та кріплення. Так як при інтенсивному крученні педалей з організму виводиться велика кількість рідини, її потрібно періодично поповнювати, щоб у колінних суглобах не з'явився біль.

Зробивши вибір велосипеда за всіма рекомендованими в цій статті параметрами, ви напевно отримаєте машину, яка ідеально підходитиме під ваші потреби і вірно прослужить вам не один рік, приносячи користь для організму і сприяючи фізичному розвитку.