Гіроскутер (гіроборд, міні-сигвей) – сучасний засіб пересування, що популярний як у дорослих, так і у дітей. Більшість гіроскутерів є двоколісними електромобілями, розрахованими на керування людиною за допомогою власного тіла, через зміни його положення. Так як пристрій гіроскутера досить просто – платформа для людини та два колеса з боків – то випускають його досить багато виробників. Завдяки цьому велика кількість представлених на ринку моделей гіроскутерів вражає, до того ж кожна з них здається верхом технічної досконалості та дизайну! За якими критеріями можна вибрати саме той агрегат, який вам потрібен?

Діаметр коліс гіроборда

 

На думку більшості любителів їзди на міні-сігвеї, головним критерієм його вибору є діаметр коліс. Пристрій спочатку створювався для поїздок містом – по тротуарах, підлозі супермаркету або розважального центру, але не для подорожі бездоріжжям. Саме для таких цілей призначена модель гіроборда з діаметром коліс 6.5 дюймів. Вона не претендує на те, щоб ставати "королем грунту", але на асфальті або бетоні здатна дати фору будь-якому іншому пристрої: швидкий набір швидкості, різкі розвороти, відмінна маневреність. Крім того, такий гіроскутер зазвичай і найдоступніший за ціною.

На відміну від «малюка», гіроборд з пневматичними колесами діаметром 10 дюймів рекламується деякими виробниками як відмінний «позашляховик». Але знову-таки, під цим вони мають на увазі його здатність кататися по рівних газонах або укочених ділянках ґрунтової дороги, але аж ніяк не їзду у високій траві або на галявині після дощу. Завдяки пневматичним шинам модель (така, як «NineBot Mini White» нечутлива до вибоїн і нерівностей на дорозі, але значно повільніше в динаміці, не так маневрена, має значно більшу вагу і, відповідно, ціну.

«Компромісом» може вважатися версія міні-сегвея з колесами розміром 8 дюймів (наприклад, «Lambo LED 8" Orange», в якій конструктори спробували поєднати переваги двох попередніх видів гіробордів.

«Восьмидюймовик» більш динамічний, ніж «позашляховик» і при цьому більш стійкий, ніж «малюк» з колесами 6,5 дюймів.

 

«Дитячі» та «дорослі» моделі

 

Поділ гіробордів на «дорослі» та «дитячі» - це, за великим рахунком, лише вдалий маркетинговий хід. Переважна кількість міні-сегвєїв розрахована на їздців вагою від 20 до 120 кг (можна переконатися на прикладі «Allroad v2 10" Red» — тобто, в цю категорію потрапляють як дорослі , так і діти У той же час, як показує досвід, шестирічний малюк здатний протягом декількох хвилин освоїти міні-сегвей з колесами будь-якого розміру, тому навряд чи варто спантеличуватися пошуками спеціальних дитячих гіроскутерів - вони спочатку створювалися під дітей і підлітків. /span>

Звичайно, не варто нехтувати засобами безпеки дитини – шоломом, налокітниками та наколінниками – але в решті освоїти їзду на гіроборді для нього буде не набагато складніше, ніж на роликах чи велосипеді. У той же час, якщо зростання дитини невелике, то йому буде комфортніше на моделі з невеликими колесами. А дорослому, який не прагне робити різких маневрів і намагається бути більш стійким, підійде міні-сегвей із потужними колесами на протекторах.

 

Потужність

 

Ще один критерій вибору гіроскутера – потужність його електродвигуна. Зазвичай вона варіюється в діапазоні від 250 до 700 Ватт. При цьому цей показник ніяк не впливає на швидкість пристрою: виробники самі обмежують її на рівні прошивки з метою безпеки пересування. Потужність важлива з іншого погляду: чим більша вага людини, і чим більше на дорозі ділянок з підйомами в гірку, тим більшим має бути її показник. Для визначення потужності можна орієнтуватися на показники електровелосипеда, у якого вона становить 350 Ватт.

 

Акумулятор

 

Найдорожча деталь будь-якого гіроскутера - це його серце» – акумулятор. Від його ємності залежить тривалість поїздки без підзарядки, термін служби та безпека. Вважається, що добрий акумулятор повинен надавати можливість використовувати гіроскутер протягом двох годин. Зі всіх представлених на ринку акумуляторів для міні-сегвєїв оптимальними вважаються оригінальні батареї від південнокорейської Samsung з напругою 38 вольт. Вони забезпечують пробіг до 25 км без підзарядки, відрізняються великою кількістю циклів заряджання та відмовостійкістю. Якість акумулятора зазвичай підтверджує сертифікат MSDS.

 

Матеріал корпусу та кількість деталей

 

Ще два критерії, від яких залежить довговічність експлуатації гіроскутера та його надійність – матеріалу корпусу та кількість деталей. Вважається, що чим більше кількість деталей пристрою, тим нижчий рівень його практичності. При цьому моделі з відкритими колесами вважаються краще захищеними від пошкоджень, які можуть спричинити наїзд на бордюри та нерівності на дорогах, а також зіткненнями з різними перешкодами.

 

Додаткові можливості

 

Хорошою перевагою гіроскутера вважається наявність на його зарядному пристрої та акумуляторі відсікача – він захищає їхню відмінність від самозаймання. Також бажано, щоб гіроскутер був обладнаний материнською платою. це значно підвищує якість його роботи та продовжує довговічність. Ще один момент: любителі сучасних технологій можуть вибрати собі гіроскутер, який буде оснащений системою дистанційного керування та іншими "смарт"-функціями, що реалізуються через планшет або смартфон. Але ціна його, звичайно, буде вищою, ніж у інших пристроїв.

Якщо при виборі гіроскутера ви ретельно оціните його за всіма зазначеними вище критеріями, то напевно отримаєте у своє розпорядження стильний сучасний засіб пересування, який буде відповідати всім вашим очікуванням і