Сучасну людину навряд чи потрібно переконувати в тому, що для того, щоб бути здоровою, підтягнутою і красивою, їй потрібні регулярні фізичні навантаження. На жаль, реалії міського життя («будинок-робота-будинок») часто не залишають йому часу на відвідування фітнес-клубів, спортивних залів та оздоровчих комплексів. Тому все більше наших сучасників приходять до висновку про доцільність занять спортом в домашніх умовах — за допомогою тренажерів. На користь такого рішення говорить і те, що графік домашніх тренувань можна легко зіштовхувати. зі своїм робочим часом, вибираючи для цього найбільш вдалий час доби. Тому в більшості випадків питання полягає не в тому, чи потрібен спортивний тренажер вдома, а в тому, який саме із тренажерів вибрати для занять.

Види тренажерів: силові

 

Всі тренажери для домашніх занять прийнято розділяти на три види в залежності від цілей, які людина ставить перед собою: підтримувати хорошу фізичну форму, скинути зайві кілограми, наростити м'язи.

Для підтримки свого фізичного стану на хорошому рівні підходять тренажери, розраховані на роботу зі своєю власною вагою – такі, як шведська стінка, бруси та турники (великий вибір товарів цієї групи знаходиться в розділі « Турніки»). За допомогою підтягувань на турніку можна зміцнити м'язи живота, спини та рук, а також випрямити хребет та підкоригувати поставу. Відтискаючись на брусах, людина дає гарне навантаження на спину та руки. На шведській стінці взагалі можна виконувати великий комплекс вправ для всіх груп м'язів, тим більше, що в домашніх умовах шведка. найчастіше виступає основою, на яку можуть навішуватися турніки та бруси.

 

Тренажери для нарощування м'язів

 

До тренажерів, які допоможуть зробити рельєфним тіло та наростити м'язову масу, прийнято насамперед відносити штанги та гантелі. Але вибираючи їх, потрібно пам'ятати, що заняття з гантелями вимагають регулярності та наполегливості, а для роботи зі штангою знадобиться партнер, який допомагатиме виконувати найскладніші вправи та підстрахує на випадок непередбачених ситуацій. Ще один тренажер з цієї групи - силова станція, що представляє собою дошку (лаву) зі стійкою, важелями та силовими блоками (один із прикладів – «Фітнес станція «Екстра»). Цей тренажер досить компактний, але допомагає опрацьовувати різні групи м'язів.

 

Кардіотренажери

 

Так називають обладнання, заняття на якому імітують рухи людини: біг, ходьбу, їзду велосипедом тощо. Крім розвитку різних груп м'язів, ці тренажери призначені для ефективної боротьби із зайвою вагою. Найбільш популярним видом кардіотренажерів вважаються бігові доріжки. Вони бувають двох видів: механічні та електричні (електромагнітні).

У наші дні електричні бігові доріжки (подібно «Біговий доріжці HS-3202- 30») стають все більш популярними, тому що дозволяють вибирати навантаження та програму занять: темп, швидкість рухів, перехід з повільного бігу на швидкий і навпаки. Також на них можна регулювати величину кута нахилу поверхні, зменшуючи або збільшуючи навантаження.

Ще один поширений вид спортивного обладнання для дому – велотренажер. Заняття на ньому допомагають підкачати сідничні м'язи, ноги, а також сприятливо впливають на дихальну систему, збільшуючи витривалість організму в цілому. Як і бігові доріжки, велотренажери бувають механічними та електричними.

Третьим затребуваністю тренажером можна вважати степер, заняття на якому імітують ходьбу сходовими прольотами. За допомогою степера розвивають ноги та сідничні м'язи.

Корисні функції степера та бігової доріжки поєднує в собі орбітрек (еліпсоїд), на якому можна розробляти кілька груп м'язів одночасно. Під час ходьби на лижах, яка імітується за допомогою тренажера (такого, наприклад, як Орбітрек NEW mod 2012 2в1 Зелений USA Stil), відбувається тренування ніг, рук, сідниць, дихальної системи. При цьому активно спалюються жири. Крім боротьби із зайвою вагою даний тренажер рекомендується використовувати для реабілітації після травм, а також людям, відпадає від хвороб суглобів. І, нарешті, гребний тренажер (як приклад можна розглянути «Гребний тренажер R700+»). З його допомогою можна скинути зайву вагу, підкачати прес та м'язи рук, зміцнити серцево-судинну систему.

Як бачите, модельний ряд тренажерів дуже широкий, і кожен із них по-своєму корисний. Тому сміливіше визначайтеся з тим, який саме тренажер вам потрібен, і приступайте до занять!