У міру того, як малюк стає дорослішим, його тато і мама стикаються з необхідністю провести невеликі зміни в дитячій: встановити інші меблі, обладнати місця для гри та навчання. І дуже важливо, щоб саме на цей час батьки не забули

обладнати спортивний куточок – місце, де дитина зможе займатися спортом у будь-яку пору року, за будь-якої температури за вікном. А одним з головних атрибутів куточка обов'язково має стати шведська стінка – тренажер, що займає мінімум простору, але надає широкі можливості для виконання вправ на всі м'язові групи.

У чому секрет популярності «шведки»

 

Своєю назвою тренажер дійсно завдячує шведам: у 19 столітті лікареві Перу Хенріку Лінгу прийшла ідея створити гімнастичний снаряд, який зовні нагадував сходи і являв собою дві вертикальні стійки, з'єднані між собою перекладинами. Спочатку пристрій було вирішено використовувати під час підготовки вчителів фізкультури та військових. Вони з ентузіазмом сприйняли новий тренажер: гойдали на ньому прес, підіймалися на верх, де виконували різні вправи. Згодом на «шведку» здогадалися навісити турнік, пристосувати канат та кільця, приладнати дошку для преса та багато іншого. Завдяки всім «інноваціям» шведська стінка справді набула вигляду універсального спортивного комплексу.

 

У чому користь занять на шведській стінці?

 

Регулярно займатися на шведській стінці медики рекомендують як дітям, так і їхнім батькам. Причини досить прості: вправи на «шведці» допомагають зміцнити всі групи м'язів, підкачати прес, стати гнучкішим і витривалішим. До того ж ходіння по перекладинах стають гарною профілактикою появи плоскостопості. Але, звичайно, ефективність занять на шведській стінці буде набагато вищою, якщо попередньо скласти програму тренувань, розраховану на опрацювання всієї групи м'язів і потім намагатися її дотримуватися.

 

Ще один важливий момент «шведки» пов'язаний із психологією: малюкові домашні заняття на тренажері допоможуть рости впевненим у собі. Якщо на спортивному майданчику він, наприклад, побоюється або соромиться пересуватися рукоходом і різними драбинками, то заняття вдома з татом допоможуть перебороти страх висоти і зміцнити м'язи рук. Протилежний випадок: якщо дитина гіперактивна і весь час прагне знайти собі заняття, то шведська стінка надасть йому чудовий шанс скинути «надлишки» енергії та набути психологічної рівноваги. Займатися цим тренажером, на думку медиків, можна вже з півторарічного віку. Але поруч обов'язково повинні бути дорослі, а внизу для страховки потрібно розташувати мат.

 

Що потрібно враховувати під час вибору шведської стінки?

 

Перед покупкою «шведки» потрібно насамперед звернути увагу на кілька нюансів.

 

Найголовніший з них – ndash; це розмір снаряда та місце для нього. «Стандартними» вважаються шведки висотою близько 2 метрів і шириною приблизно 60 см. Тому потрібно попередньо розрахувати, де саме поставити вдома шведку. При цьому слід пам'ятати, що на правильно закріпленому тренажері зможуть займатися всі члени сім'ї: «проектна» стінка розрахована на навантаження до 120 кілограмів (дерев'яна), а деякі моделі витримають і всі 200 кілограмів (металеві). Але щодо кілець, мотузкових сходів та іншого додаткового обладнання потрібно підходити особливо: якщо вони купуються в розрахунку на вагу малюка і призначені в першу чергу для нього, то батькам потрібно уважно ознайомитися з інструкцією перед тим, як намагатися «висіти» на цьому спорядженні.

 

Крім того, якщо буде прийнято рішення купувати для будинку саме «дорослу» стінку («на виріст»), то потрібно пам'ятати, що у неї відстань між поперечинами становить 20-23 см (у «дитячій» - всього 15 см).

 

Ще один момент, на який варто звернути увагу – матеріал «шведки». Як дерев'яні, так і металічні моделі вважаються надійними, особливо у разі використання в приміщенні, де вони не піддаються впливу опадів, перепадів температур і т.д. При цьому дерев'яні прийнято називати більш екологічними, що важливо в тому випадку, якщо займатимуться в основному діти та їхні друзі. У випадку, якщо до спорту активно долучатимуться підлітки та дорослі, то вибір однозначно слід зупинити на металевих шведських сходах. вона здатна витримати набагато велике фізичне навантаження. При цьому бажано простежити, щоб на поперечинах були спеціальні накладки, що перешкоджають ковзанню.

 

Як кріпити шведську стінку?

 

Існує такі способи кріплення гімнастичної стінки: до стіни (обов'язково несучої) до підлоги або стелі (зазвичай називається «у розпор»). За наявності натяжних стель снаряд потрібно кріпити тільки до несучої (не гіпсокартонної) стіни за допомогою чотирьох металевих куточків (просвердливий для цього отвору). Легшим уявляється, звичайно, кріплення в розпір: у цьому випадку не потрібно свердлити дірки, також не потрібні особливі навички роботи з різними інструментами. Єдина річ, на яку радять звернути увагу досвідчені майстри. це використання додаткових прокладок з лінолеуму чи ковроліну. Їх потрібно помістити під упори, що входять до комплекту шведської стінки, що убереже від пошкоджень підлогу.

 

Як займатися на шведських сходах

 

Найпростіший вид вправ для найменших – повисіти на стіні, тримаючись руками за поперечину протягом 5-10 секунд. Ще одна доступна вправа: поставити малюка на нижню сходинку, і попросити його сісти, тримаючись за планку на рівні грудей. Після трьох років дітям можна дозволяти висіти на верхній поперечині, підтягуватися, виконувати «пістолетик» (присідання на одній нозі) та махи ногами. Також для дітей будуть доречні лазіння сходами, хитання на канатах та кільцях, вправи на гнучкість на маті тощо. Всі перелічені види вправ позитивно впливають на рухові функції та розвиток м'язів молодого організму. Крім того, вони допомагають покращити поставу, зміцнити м'язи спини, черевного преса та рук, забезпечать відмінну розтяжку. Якщо говорити про підлітків і дорослих, то найкориснішими вправами на «шведці» стануть підтягування на турніку, гойдання преса і навіть просте висіння, яке покращить поставу і запобігатиме появі болю в спині.

 

Ймовірно, кожен, хто займається на шведській стінцілюдина знайде собі вправи до душі – найголовнішим у цій справі є зробити перший крок – встановити «шведку» та почати на ній регулярно займатися. Отримати якісну пораду щодо вибору цього важливого спортивного тренажера завжди можна у продавців нашого інтернет-магазину, зателефонувавши за телефоном, вказаним на сайті. Телефонуйте прямо зараз – настав час розпочати шлях до здорового образу